Sunteți mulțumit de jobul actual, dar ceva lipsește? Doriți să vă dezvoltați hobby-ul în mod profesional? Ce spuneți despre un job part-time ca freelancer? În acest fel vă puteți desfășura pasiunea part-time și nu sunteți nevoit să faceți tranziția complet (care uneori e dificilă) spre o viață de muncă independentă. Dar cum îi spuneți asta șefului dvs.? Avem câteva sugestii pentru dvs.:
Avantajele unui freelancer part-time
Munca drept freelancer are multe avantaje în sine. Iar dacă faceți asta ca job part-time, există câteva în plus. Freelancing-ul este criticat deseori pentru riscul antreprenorial pe care vi-l asumați atunci când deveniți angajat pe cont propriu. Cu toate acestea, acest lucru este eliminat dacă faceți asta doar part-time (la început). Acest lucru se întâmplă deoarece poziția permanentă vă oferă siguranță, să spunem. Pe o parte, acoperă beneficiile necesare de asigurare. Pe de altă parte, vă oferă siguranța financiară pentru a putea aborda primele dvs. joburi și pentru a găsi furnizorii de proiecte potriviți într-un mod relaxat. Puteți afla unele ponturi despre căutarea unui loc de muncă aici. Până acum totul e bine. Dar acum urmează partea dificilă: Ce pregătiri trebuie să faceți pentru acest job?
Contractul de angajare
Cel mai important lucru dintre toate: verificați-vă contractul de muncă. Unii angajatori stipulează de la început că nu acceptă alte joburi part-time. Dacă acesta e cazul dvs., ar trebui să vă gândiți: Merită visul dvs. de a fi freelancer să renunțați la jobul permanent? De ce nu vorbiți cu supervizorul dvs.? Dacă nu sunteți sigur, este mai bine să fiți reticent și să nu riscați să încălcați contractul. Mereu ar trebui să vă asigurați că nu există niciun conflict între jobul dvs. obișnuit și jobul part-time. Din nou, acest lucru este posibil să fie precizat deja în contractul de muncă. Un astfel de conflict este considerat atunci când luați comenzi de la concurență pentru a produce sau distribui produse care sunt prea similare cu cele ale angajatorului dvs. curent. Ar fi în ordine doar dacă cele două joburi sunt complet diferite.
Interacțiune deschisă și onestă
După cum am menționat deja, activitățile part-time sunt deseori reglementate în contractul de muncă. Totuși, majoritatea contractelor specifică că aceste activități trebuie clarificate cu angajatorul. Și chiar dacă nu precizează acest lucru, trebuie să fiți onest. Spuneți totul direct și cinstit. Deoarece mai devreme sau mai târziu va ieși oricum la iveală – până la urmă ca freelancer trebuie să relaționați și să vă promovați singur. Sau vă divulgă un coleg secretul. Indiferent dacă șeful dvs. nu află acest lucru prin dvs., stresul este inevitabil. Cel mai bine este să evitați această situație. Mai mult, trebuie să fiți cinstit, nu-i așa?
Convingere prin motivație și performanță
În cele din urmă, totul se reduce la afacere: Cu siguranță superiorii dvs. vor fi îngrijorați dacă veți dori să munciți altundeva. Își vor face griji că munca lor actuală va avea de suferit și vă veți pierde motivația. Acum trebuie să-i convingeți. Explicați de ce doriți cu adevărat să munciți part-time. De ce vă doriți asta. Că nu vă e teamă de provocare și că veți menține echilibrul. Dovediți că le puteți face pe ambele! Jobul principal și jobul part-time. Cu siguranță, va fi mult de muncă, mai ales la început, dar va da roade și veți câștiga (și mai mult) respect. În plus, abilitățile noi cumulate din freelancing, precum perseverență și creativitate sporită, pot avea un impact pozitiv asupra poziției dvs. permanente. Cu toate acestea, ar trebui să vă asigurați că cele două activități nu se ciocnesc. Țineți-vă orele de muncă și adresele de email sau numerele de telefon separate. Acest lucru nu este benefic doar pentru atmosfera de muncă, ci cel mai probabil și pentru calitatea muncii respective. Deoarece multitasking-ul rar a funcționat bine.
Ce altceva ar trebui să luați în considerare dacă doriți să începeți un job part-time ca freelancer, puteți afla mai multe aici. Cele mai importante cuvinte cheie sunt: impozite, asigurare de sănătate și instruire.
Vă dorim mult succes în îndeplinirea țelurilor și planurilor dvs.!